Longboard ve Kaykay Arasındaki Farklar Nelerdir?
Her ikisininde kökeni dalga sörfünden gelmektedir. Dalga sörfüyle uğraşan insanlar dalga bulamadıkları zamanda karada sörf yapabilmek için Quad Patenlerin Trucklarını Sörf tahtalarına takarlardı.
Sörf dükkanı sahibi Bill Richards bu olaya el atmak istedi ve kendisine özel tekerlek setleri yapan bir firma buldu. Dükkanındaki çalışmalarının ardından modern tasarımlı oldskool board’u 1958 yılında üretmiş oldu. Larry Stevenson ise kendi tasarımı ve üretimi olan ”Makaha” ismindeki ilk profesyonel kaykay markasını ve takımını kurdu. Böylece insanlar arasında bu spor popüler olmaya başladı.
Rudney Mullen ve Tony Hawk gibi efsaneleri unutmamak lazım. Benim bakış açımla Rudney Mullen kaykay hareketleri bulan ve Freestyle anlamında en iyilerinden biridir aynı zamanda ”Almost” kaykay markasının sahibidir. Tony Hawk ise skate oyunlarından asla vazgeçmediğim inanılmaz bir kaykaycıdır. Adam yaşlanmasına rağmen halen çok iyi kayıyor. Instagram hesabında ara ara hikayelerine denk geldim tabi unutmadan ”Birdhouse” markasının sahibidir.
Kaykay harekete dayalı çok zor, Longboard ise gezinti için daha basit ve güvenli diyenler için aslında çok büyük bir yanılgıya düşüyor. Çünkü baktığınızda Longboard 5 Tarz’a ayrılır. Bu tarzlardan Downhill ve Freestyle en tehlikeli olanlarıdır. Düşünsenize 100km hıza çıktığınız bir board’tasınız veya bir basamaktan Longboard’la atlıyorsunuz. Bunlar bence hiç kolay değil.. Kaykay ramp ve street tarzları açısından her ikisi de zor ama bu sporlarda biri kolay biri zor demek doğru bir söz değil bence. Her sporun kendine göre zorluğu vardır.
Longboard ve Kaykay arasındaki farklı bütün malzemeleri tek tek inceleyerek sizlerle paylaşacağım
Tekerlek
Kaykay tekerlekleri küçük ve serttir. Longboard tekerlekleri geniş ve yumuşaktır. 50mm 100A kaykay tekeri ile 70mm 78A Longboard tekeri arasında ciddi farklar vardır. Hayal edelim, sahilde crusing yapıyoruz. Tek bir adımla daha fazla yolu Longboard tekerlekleri ile alırız çünkü büyüklerdir. Kıvrak bir şekilde hareket etmek istiyorsak, sert slalomlar yapacaksak bunun için daha ufak bir tekere ihtiyacımız olur tabi hızlanmamız için daha çok adımlamaya
Truck
Kaykay truckları ve Longboard truckları arasında boyut farkı vardır diyebiliriz. Mantık olarak birbirlerine çok benzerler ama biri büyük diğer küçük tekerleri taşımaktadır. Dikkat edilmesi gereken diğer nokta Kaykay truckları içe bakar Longboard için standart bir çok truck her zaman dışa bakar.
Rulman
Aynı rulmanlar kullanılıyor pek bir fark yok.
Tahta
Kaykay tahtaları 8.0, 7.8 gibi boyutları vardır. Longboard’ta tarzlara göre tahta şekilleri değişmektedir. Downhill tahtaları daha ağır, Freestyle tahtaları nose ve tail kısımları daha uzun, dans tahtaları 48 inç’den başlayıp 52 inç hatta daha uzun tahtalara kadar değişmektedir.
Vida
Eğer riser pad takacaksınız bu vidaların boyutları kaykay ve Longboard içinde değişiklik göstermektedir.
Zımpara
Longboard zımparaları eğer downhill yapacaksanız elinizi kesecek kadar kalın olabilir, Freestyle’da kaykay zımparalarına benzer, Dans tahtalarının bir çoğunda sadece tail (arka) ve nose (ön) kısmında zımpara bulunur. Kaykay’da genel olarak standarttır.
Genel anlamda malzemeleriyle karşılaştırmasını sizlere anlatmaya çalıştım. Yurtdışında bu sporlar kültür olarak görüldüğü için aslında orada Skateboard ve Longboard olarak ayrım göstermiyolar. Onlar için hepimiz SKATER olarak adlandırılmaktadır. Paten = RollerSkate, Kaykay = SkateBoard, Longboard = SkateLong olarak aslında ayrım yapılmamaktadır. Hepsi Skate adı altında toplanıyor demek yanlış olmaz.
2010 yılına gelindiğinde ise “Street League Skateboarding (SLS)” isminde, yalnızca profesyonel sporcuların katılabildiği ve kazanan sporcuların ödül olarak her yıl artarak daha da yükselen oranlarda para ödülü kazandıkları yeni bir konsept yarışma yapılır. Bu yarışma ile kaykaycılar futbol ve beyzbol sporcuları kadar ünlenerek kaykayı dünya çapında tanıtan sporculara dönüşür. 2017 yılına gelindiğinde ise kaykay sporu Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından dünya çapında bilinen, geçerli bir spor dalı olarak kabul edilerek ilki 2020’de gerçekleşecek “Tokyo Olimpiyat Oyunları” nda yer almak üzere Olimpiyat Oyunlarına dahil edilir.
Türkiye’nin en büyük Longboard topluluğu, Turk Longboard’a üye olarak sizde bizimle birlikte Longboard kayabilirsiniz. Aslında bizde Lösemili Çocuklar için Go Skate diyerek sadece Longboard değil bir çok skater’la beraber etkinlikler düzenliyoruz. Katılmak için sende TIKLA!
Yazımı yazarken bana blog yazılarını paylaşarak destek olan Onur Akın’a, Sörf bilgisiyle bana bu kültürü daha iyi tanıyarak yazılarımı geliştirmeme destek olan Tarkan Kutup’a teşekkürlerimi sunarım!
SKATE OR DIE!
Enfal Altar Çalapverdi